[row]
[col span=”1/4″ animate=”fadeIn”]bufavento_kalesi (1)[/col]
[col span=”1/4″ animate=”fadeInLeft” delay=”0.3s”]bufavento_kalesi (2)[/col]
[col span=”1/4″ animate=”flipInX” delay=”0.6s”]bufavento_kalesi (3)[/col]
[col span=”1/4″ animate=”flipInY” delay=”0.9s”]bufavento_kalesi (4)[/col]
[/row]

Beşparmak Sıradağları üzerinde bulunan St. Hilarion ve Kantara Kaleleri ile zincirin bir parçası olan Bufavento Kalesi, Bizans döneminde Arap saldırılarına karşı adanın savunma ve uyarılması amacıyla gözetleme kulesi olarak inşaa edilmiştir. Girne’nin doğusunda, Çatalköy sırtlarında yer alan kale, denizden 950 metre yükseklikte Kıbrıs’ın en sarp ve rüzgarı bol alan tepesinde kurulduğu için (rüzgara kafa tutan) Bufavento ismini almıştır. Kalenin yapıldığı tarih kesin olarak bilinmemekle birlikte tarihte ilk kez adı Arslan Yürekli Richard zamanında geçmiştir. Kıbrıs’da bulunan diğer kalelere göre konumu gereği ulaşılması en zor kaledir. 1382-1398 Yıllarında hapishane olarak kullanılan kalenin adı o dönemde “Aslan Şatosu” olarak geçmektedir. 1489 Yılında kaleyi ele geçiren Venedikliler zamanında Bufavento Kalesi eski önemini yitirmiş, adanın savunmasında kıyıda bulunan kaleler önem kazanmıştır.

Bufavento Kalesi, Aşağı ve Yukarı Kale olmak üzere iki ayrı bölümden oluşmaktadır. Aşağı Kale kemerli bir giriş ile erzak ve yatakhane olarak kullanılan odalara açılmaktadır. Tam altında su sarnıcı bulunmaktadır. Yukarı Kalede Bizans tarzı kırmızı tuğla işçili ile yapılmış kapı ve oda kemerlerine rastlanmaktadır.

Kaleden güneye bakıldığında Trodos dağları ve Lefkoşa’nın eşsiz güzelliğine sahip bir manzara görülmeye değerdir. Şehir merkezine 13 km uzaklıkta olan kaleye yamacından itibaren 1.5 saat tırmanılarak ulaşılabilmektedir.

Kale’nin kuzey bölümünde kapalı havalarda rastlayabileceğiniz bulutlar ilginç görüntüler oluşturmaktadır. Bulutlu günlerde kaleyi ziyaret ederseniz, bu muhteşem görsel şöleni siz de izleyebilirsiniz.

Kaleden Taşkent’e doğru inerken yüz metre aşağıda, yolun solunda Kayaköprü bulunmaktadır. Bir inanışa göre köprünün altından geçerken bir dilek dilerseniz kabul olur.

Kale ile ilgili iki efsane anlatılmaktadır:

Bir efsaneye göre; Kıbrıs, Templar Şövalyelerinin egemenliğine girdiği dönemde kendisini Kıbrıs Kralı olarak ilan eden İsak Komnenus’un kızı, Richard’a teslim olmuştur. Bizans Prensesi ve köpeği cüzzam hastalığına yakalanınca Bufavento Kalesine kapatılmıştı. Prenses her sabah aşağıda bulunan bir kaynakta yıkanan köpeğinin derisinde iyileşme görmesi ile kendisi de bu kaynakta yıkanmaya başlamış. Prensesin de iyileşmesi üzerine kaynağın bulunduğu yere bugün Ayios Ionnis Chrysostomos Manastırı olarak bilinen tapınağı yaptırmış.

Kaleyle ilgili bir diğer efsane ise, kaleye dışarıdan bakıldığında bir iki kapısı görülmektedir. Rivayete göre 100 kapısı olduğu ve 101. kapıyı bulanın kapıdan girdiğinde kaybolduğu söylenmektedir.