[row]
[col span=”1/4″ animate=”fadeIn”]mavi_kosk (1)[/col]
[col span=”1/4″ animate=”fadeInLeft” delay=”0.3s”]mavi_kosk (2)[/col]
[col span=”1/4″ animate=”flipInX” delay=”0.6s”]mavi_kosk (3)[/col]
[col span=”1/4″ animate=”flipInY” delay=”0.9s”]mavi_kosk (4)[/col]
[/row]

Girne – Güzelyurt dağ yolu üzerinde Orta Doğu Teknik Üniversitesi yakınlarındaki Çamlıbel köyü’nde, 1956 tarihli Mavi Köşk, Makarios’un avukatı ve Orta Doğu’nun en büyük silah tüccarı İtalyan asıllı Rum olan Pablo Pavilides’in evi. 1974 Kıbrıs çıkartmasından sonra, bir kaçış tüneli de bulunan bu köşkten kaçmıştı. Geçmiş yıllara kadar bile mobilyalarının bakımı için köşke para gönderdiği söyleniyor.
Rum Makaryos’un avukatının donemin şartlarında muhteşem bir mimariyle yaptırdığı ve dışarıdan hiç kimsenin göremediği ama içeriden her yerin göründüğü bir köşk, Mavi Köşk. Burası Türk askerinin elinde bir ibret müzesi olarak ziyaretçilere açıktır. Askeri personel tarafından gezdirilirken bazıları şeytanın aklına dahi gelmeyecek sıradışı hikayelerle anlatılan mekan zamanın şartlarına göre oldukça lüks. İçerisindeki eşyalar, değerli tablolar, aksesuarlar, perdeler, banyo ve tuvalet dekorasyonları, bahçesindeki havuz, içerisinden devir-daimli olarak şarap akan mimari olarak estetik musluk, Roma medeniyetinin etkilerini taşıyan havuzlar, o zamanın şartlarında bütün odalarının klimalı oluşu, gizli dehlizler, gizli kasalar, köşkün içerisindeki açıklanamayan sırlar köşk şimdilerde sıradan bir ev havasında olarak gözümüze çarpsa da insanı etkilemekte.

Köşkün hemen önünde zamanın şartlarında muhteşem sayılabilecek bir havuzu var.

 

Köşkün bahçesinin en son noktasından manzara. Bu noktadan ilerideki bütün boğaz ve dağlar görünüyor. Buradan bütün alanı kontrol edebilen köşkün sahibinin silahları denize açılan bu boğazdan kaçırdığı söyleniyor.

Mavi köşkün bahçesinden bir görüntü; Buradan gelen gemiler kontrol ediliyormuş zamanında,

Kilit nokta ise şu: Köşk bu fotoğrafta görünen dağların tepe noktaları bile dahil hiçbir noktadan görünmüyor. Köşkün sahibi çok yakın bir arkadaşı olan bir mimara bu köşkü yaptırdıktan sonra köşkün yerinin kimseler tarafından bilinmemesi için mimarı öldürtüyor.

Bu fotoğrafı çekildiği noktanın tam bir kat altında güvenlik noktası (mevzi) bulunuyor. Zamanında burada bulunan Rum askerleri alanda olan bitenleri kontrol ediyorlar. Kıbrıs Barış Harekatı başlayınca köşkün sahibi burayı terkediyor. Burayı ele geçirebilmek için bölgenin ve köşkün bilinmeyişi nedeniyle birçok askerimiz şehit düşüyor.

Köşkün içerisinde fotoğraf çekmek yasak. O yüzden köşkün her bölümünün fotoğrafları yok elimizde, bu fotoğrafların tümünüde internette kısa bir arama sonucu buldum.

Köşk sahibinin oturma odasındaki bütün eşyalar orjinal.

Mavi Köşk iki katlı. İçerisinde gizli dehlizlerin olduğu; tam olarak ne işe yaradıkları bilinmediği için bazı bölümlerin müzede sergilenmediği söyleniyor. Sözgelimi, köşk sahibinin yatağının hemen baş ucunda gizli bir kapak var. Ama tam olarak ne olduğu anlaşılamamış.

Bu da salondaki içerisinin süt ile doldurulup banyo yapıldığı iddia edilen ufak havuzu. Hatta askeri personel tarafından dönemin ünlü yıldızlarından Sophia Loren‘in de bir gece bu köşkte misafir kaldığı ve burada banyo yaptığı söyleniyor.

Köşk büyük bir ihtişamla süslenmiş; bir sürü oda var. Köşkün içerisinde dikkat çeken kırmızı, mavi, sarı olmak üzere üç farklı oda daha var. Kırmızı oda mafya görüşmeleri için gelen arkadaşlarıyla toplantı yaptığı oda, mavi olağan misafirlerini ağırladığı oda, sarı oda ise misafir çocukların odası. Alt kattaki şömineli yemek odasındaki masalar ve sandalyeler ise dikkat çekici. Her masa ve sandalye kırmızı, mavi ve sarı olarak boyanmış. Nedeni ise kalan misafirlerin kaldıkları odanın rengi olan masalardan başka masaya oturmalarına izin verilmemesi; dolayısıyla herhangi bir kalabalık durumunda evin içerisindeki düzeni ve asayişi sağlayabilmek olarak anlatılıyor.

 

Köşkte görülmesi gereken birkaç önemli detay, dinlenmesi gereken birkaç önemli hikaye daha var. Ama genel olarak düşündüğümüzde o zamanın şartları göz önünde bulundurulsa Mavi Köşk bir ibret müzesi olarak günümüzde yerini alıyor.

Odanın duvarlarında sevdiği kişilerin burçlarını simgeleyen semboller var. Örneğin duvarın birinde boğa sembolü var. Bu arada kendisi de kova burcuymuş.

Ayrıca Avukat olan Pavilides mahkemede savunma yapmaya hazırlanırken kullandığı resimde görünen amfi biçimindeki bölümde ilginç bir durum var. Buradatam ortada bulunan siyah bir mermer taşının üzerinde durulup köşke doğru konuştuğunuzda kulaklarınızda sesinizin yankısını duyuyorsunuz, Pavilides bu sayede mahkeme heyetini etkilemek için konuşmasını nasıl yapacağını ses tonunu dinliyordu.

Giriş katında şömineli bir yemek odası var. Şöminenin hemen sağı bahçeye açılıyor. Mekan zamanın şartlarına göre oldukça lüks bir biçimde döşenmiş. Oda içindeki aksesuarlardan tutun perdelere kadar hiçbir ayrıntı ihmal edilmemiş.

Köşk sahibinin yatak odasında gizli bir geçite giden bir bölüm olduğu söyleniyor. Yetkililerden aldığımız bilgiye göre geçitin tam olarak nereye vardığı belirlenememiş; bu yüzden yatağın hemen arkasında bulunan bu kapağın gizli bir mahzene açıldığı ihtimalide göz önünde bulunduruluyor. Bu kapağın bir silah kaçakçısı olan Pavilides’in ölüm korkusuyla yaşadığının bir göstergesi olduğu söyleniyor.

Köşkte misafirler için ayrılmış bir çok oda var, perdeler köşkün bütün odalarında değişik desenlerle mevcut. Bu perdelerin özelliği ses yalıtımını sağlaması. Yetkililerin anlattığına göre köşkün bahçesinde müzikli toplantılar, partiler verildiği zaman sesin odalara ulaşması bu perdeler sayesinde mümkün olmuyormuş. Ayrıca duvarlarda değerli tablolar gözükmekte.

Köşkün içinde birde içki salonu var. Duvarlarındada değişik aksesuarlar bulunmakta. Örneğin, köşk sahibinin yakın dostlarının burçlarını temsil ettiği yetkililer tarafından bizlere söylenen bazı demirden objeler mevcut. Bardaki seramiklerin hepsinin orjinal olduğu söyleniyor.
Koltuklar, dönemin şartlarına göre oldukça lüks ve kaliteli sayılacak cinsten; ama zaman içinde eskimiş gibi görünüyor. Tavana baktığınızda döşeli bir soğutma sisteminin kurulu olduğunu göreceksiniz. Bu sistem köşkün bütününe sağlanmış durumda.

Köşkün bütününde birçok değerli tabloyu, köşk sahibi Pavilides’in ve yakınlarının çalışmalarının duvarlara asılı olduğunu görebilirsiniz. Köşkün üst katında balkona çıkan yemek salonunun duvarında asılı olan Meryem Ana’nın kucağında Hz.İsa’yı taşıdığı bir resim vardır.
Köşkte ufak bir heykel bulunuyor. Ama özelliği itibariyle önemli bir görev üstleniyor. Bu heykelcik her durumda dengede kalabildiği için yıkılmıyor. Yetkililer, bu heykelciğin olası bir deprem anında bütün köşk ahalisini uyarmak için kullanıldığını söylüyor.

Bu da köşk sahibi Pavilides’in köşkte asılı olan kendi fotoğrafı. Oldukça lüks bir hayat sürdüğü fotoğrafından da anlaşılmakta.

ayrıca kaçakcının çalışma odasında bulunan masası ceylan derisinden yapılmış olup çalışma koltuğu ise insanı rahatsız edecek bir şekilde yaptırılmıştır. Bir oturuşta gece geç saatlere kadar çalışabilmekyemiş.

Bu odada bulunan perdeyi açtığınız zamansa havuzun sesi gelmekte kapattığınız zamansa sanki orda olan camı kapatmış gibi ses kesilmekte buda çok büyüleyici. Kırmızı odada ise kaçakçının masasının duvar kenarında olması ve toplantıları burdan yönetme sebebiyse arkasından gelecek olan bir saldırıya maruz kalmamaktır.
aslanlı fotografta şarap sürekli devir daim oluyor ve aslanın ağzından akıyormuş.

Köşte birde dilek havuzu var burada arkalarını dönüp dilek tutarak bozuk parayı sol omzundan aşağıya doğru bırakırlarmış havuzun içine düştüğünde eğer tura gelirse dileklerinin kabul olacağına inanırlarmış.

Evin heryerinde bu günah çıkartma yerlerinden var fakat bu en büyük günah çıkartma yeri köşkün dışında mevcut.

Mavi Köşk dünyada eşine az rastlanır belkide tek örnek bi yerdir. Bu ünlü avukat ve silah kaçakçısı hala ortadoğu’nun en büyük silah kaçakçısı. Bu kaçakçının 13′e özel bir ilgisi var. Evdeki havuz da 13 musluk var evde 13 oda, evin şeklinin yada bahçesinin tam hatırlayamıyorum 13 şeklinde olması ve buna benzer bir çok şey 13 rakımı çevresinde odaklanmış.

Görevliler tarafından anlatılan bilgiye göre havuza doğru bakan balkondan elma atarmış ve o attığı elmayı kim götürürse o gece onunla beraber olurmuş. yatak odasında 2 pencere var bunların biri güneşin doğuşunu diğeri ise batışını görebilecek şekilde inşaa ettirmiş. Evde çok sayıda günay çıkarma köşesi bulunuyor ve bu köşelerin birinde bulunan bir ayna 9 boyutlu günah çıkarma sırasında arkasını göremeyen Pavilides bu ayna sayesinde odanın tamamını ve arkasından gelebilecek tehlikeleri görebiliyormuş. Ölüm korkusu çok hat safhadaymış.

Mavi Köşk Saat 09:00 – 18:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.  Sadece Pazartesi günleri bakım nedeniyle kapalı tutulmaktadır.